Baza wiedzy
„Wiedza to potęga, stwierdził w 1597r. sir Francis Bacon, jednak pomiędzy ilością dostępnych informacji a umiejętnością wydobywania z nich sensu może istnieć zależność odwrotna.”
Tony Schwartz
Jak wyhodować trutnie o wysokiej wartości rozpłodowej?
Czynników wpływających na skuteczność sztucznego unasieniania, jest wiele. Zostały one zebrane w artykule “Czynniki warunkujące skuteczność sztucznego unasieniania”. Począwszy od jakości osobników przeznaczonych do inseminacji, poprzez warunki ich przechowywania, aż po opiekę nad matkami pszczelimi po unasienieniu. Suma ich wszystkich, wpływa na sukces inseminacji czyli uzyskanie unasienionych matek pszczelich o znanym pochodzeniu, rozpoczynających prawidłowe czerwienie w przewidywanym przez nas czasie. Wychów trutni dobrej jakości podobnie jak matek pszczelich jest jednym z czynników, o które musimy zadbać w procesie sztucznego unasieniania matek pszczelich.
Dobrej jakości truteń to taki, który ma wysoką wartość rozrodczą.
Mierzy się ją zdolnością wynicowania aparatu kopulacyjnego, objętością ejakulatu i koncentracji plemników w nasieniu. Aby, uzyskać trutnie o wysokiej wartości rozrodczej musimy zadbać o odpowiednie warunki podczas ich wychowu oraz w okresie dojrzewania. Warunki takie może zapewnić wyłącznie zdrowa, silna i odpowiednio odżywiona rodzina pszczela.
Jakie warunki musi spełnić rodzina wychowująca trutnie?
Rodzina wychowująca osobniki męskie, powinna być silna, zdrowa i zasobna w pokarm węglowodanowo-białkowy. Jej struktura biologiczna powinna umożliwiać prawidłowe karmienie larw trutowych oraz dorosłych trutni. Kluczowe jest zapewnienie dostępu do źródła białka. Jeżeli w okresie wychowu dostęp do pyłku kwiatowego w przyrodzie jest ograniczony, konieczne jest jego suplementowanie. Jest to szczególnie istotne w dużych pasiekach hodowlanych, gdzie skala wychowu trutni oraz matek najczęściej powoduje niedobory tego składnika pokarmowego. Istotne są również zapasy pokarmu węglowodanowego oraz jego umiarkowany stały dopływ. W okresie występowania przerw pożytkowych niezbędne jest regularne podkarmianie małymi dawkami rodziny wychowującej trutnie.
Rodzina zasobna w pokarm białkowy
Odżywianie pokarmem bogatym w białko jest niezbędne do wychowu trutni o wysokiej wartości rozpłodowej. Ilość białka spożywanego przez larwy w okresie rozwoju postembrionalnego (po wykluciu z jaja) zdecyduje o liczbie rozwijających się w jądrach plemników. Proces ich wytwarzania rozpoczyna się w pierwszym dniu po wykluciu z jaja i kończy w dniu piątym. Białko jest również pokarmem niezbędnym do wytwarzania śluzu w gruczołach śluzowych, u młodych świeżo wygryzionych trutni. Śluz jest potrzebny do wypchnięcia plemników z pęcherzyków nasiennych w czasie wynicowania aparatu kopulacyjnego.
Rodzina silna, zdolna do regulacji temperatury
Silna rodzina pszczela, ma zdolność regulacji temperatury w gnieździe, w zależności od potrzeb. Ma to znaczenie zarówno podczas rozwoju czerwiu trutowego jak i u osobników dorosłych. Czerw trutowy powinien być inkubowany w temperaturze około 35 C. Wpływa to na wielkość narządów rozrodczych trutni oraz na żywotność plemników.
Natomiast u osobników dorosłych temperatura ma znaczenie przy transporcie plemników z jąder do pęcherzyków nasiennych. Transport odbywa się pomiędzy trzecim a jedenastym dniem życia. Liczba przetransportowanych plemników zależy od temperatury, która powinna wynosić około 34 C. Niska temperatura również wpływa na obniżenie popędu płciowego u trutni dorosłych. Nie bez powodu młode trutnie gromadzą się w środku gniazda w nocy, gdy temperatura na zewnątrz jest niższa. W godzinach porannych następuje wymieszanie trutni młodych z trutniami dojrzałymi.
Rodzina zdrowa
Rodzina pszczela wychowująca trutnie powinna być zdrowa. Zadbać należy szczególnie o niski poziom porażenia pasożytem Varroa destructor. Trutnie mające kontakt z pasożytem podczas rozwoju larwalnego oraz w okresie od urodzenia do uzyskania dojrzałości płciowej, tracą wartość rozrodczą. Mają mniej żywych plemników oraz problem z wynicowaniem aparatu kopulacyjnego.
2. Liczba trutni w rodzinie pszczelej
Zdolność rodziny pszczelej do wychowania trutni dobrej jakości jest ograniczona, a ich ilość zależy od pory sezonu. Wiosną, od kwietnia do połowy maja silna rodzina pszczela jest zdolna do wyhodowania około 500 do 1000 trutni. Podobnie pod koniec sezonu czyli do połowy lipca do sierpnia. W szczycie sezonu, czyli od drugiej połowy maja, w czerwcu i w pierwszej połowie lipca, rodzina pszczela jest zdolna do wyhodowania od 1500 do 2000 trutni. Dane te odnoszą się do warunków klimatycznych południowej Polski. Zbyt duża liczba trutni w rodzinie będzie skutkować niedożywieniem larw trutowych, usuwaniem czerwiu przez robotnice lub utrzymaniem osobników o niskim potencjale reprodukcyjnym.
Czynniki wpływające na obniżenie płodności trutni:
- Niedostatek pokarmu białkowego.
- Niedostatek pokarmu węglowodanowego.
- Niska temperatura podczas wychowu.
- Niska temperatura w okresie dojrzewania.
- Porażenie pasożytem Varroa destructor.
- Kontakt z pestycydami.
Zapisz się na kurs!
Aby zapisać się na kurs skontaktuj się z nami drogą mailową: biuro@akademia-pszczelarza.pl lub wypełnij formularz zgłoszeniowy na stronie Akademii: FORMULARZ ZGŁOSZENIOWY
Po dokonaniu zapisu na kurs otrzymasz maila potwierdzającego zapis do grupy mailingowej Kursu Inseminacji — Akademii Pszczelarza.
Sprawdź, czy nie wpadł do skrzynki SPAM!
Zaakceptuj go, aby otrzymywać wszystkie informacje związane z kursem. Poczta elektroniczna to droga, którą najczęściej kontaktujemy się z naszymi kursantami.