Baza wiedzy

„Wiedza to potęga, stwierdził w 1597r. sir Francis Bacon, jednak pomiędzy ilością dostępnych informacji a umiejętnością wydobywania z nich sensu może istnieć zależność odwrotna.”   

 Tony Schwartz

Jak przechowywać trutnie do zabiegu inseminacji?

W artykule “Jak wyhodować trutnie o wysokiej wartości rozrodczej” opisaliśmy czynniki determinujące wartość biologiczną osobników męskich. Przed nami kolejne trudne zadanie, przygotowanie dojrzałych trutni do zabiegu w dobrej kondycji oraz znanym pochodzeniu. W literaturze możemy znaleźć wiele metod przechowywania trutni, każda z nich ma zalety i wady. Najważniejsze jest, abyśmy mieli gwarancję, że trutnie przeznaczone do inseminacji pochodzą od wybranej przez nas matki.Ich witalność i wynikająca z niej sprawność wynicowania aparatu kopulacyjnego to sprawa drugorzędna, jednak niezmiernie ułatwiająca sprawne przeprowadzenie zabiegu.

Znakowanie trutni

Podczas kursów inseminacji matek pszczelich zalecamy stosowanie metody znakowania trutni zaraz po ich wygryzieniu i wypuszczania wolno, aby mogły swobodnie się poruszać i wylatywać z ula. Trutnie przechowywane w ten sposób są w dobrej kondycji fizycznej i z łatwością wynicowują aparat kopulacyjny. Regularnie się wypróżniają, co znacznie zmniejsza ryzyko zalegania kału i defekacji podczas pobierania nasienia. Znakowanie trutni tuż po urodzeniu, daje nam gwarancje ich pochodzenia oraz informację o wieku.

Metoda znakowania trutni krok po kroku:

  1. Poddajemy susz trutowy do matki reprodukcyjnej, z której chcemy pozyskać materiał genetyczny.

  2. Po złożeniu jaj przez matkę (około 3 dni) przekładamy plaster z jajami do rodziny wychowującej. Materiał powinniśmy umieścić w górnym korpusie nad kratą odgrodową. Eliminujemy w ten sposób możliwość złożenia dodatkowych jaj trutowych przez matkę z rodziny wychowującej.

  3. Na kilka dni przed wygryzieniem się pierwszych trutni, plaster z czerwiem trutowym wkładamy do izolatora dwuramkowego. Jako drugą ramkę poddajemy poddać plaster z pokarmem lub pierzgą.

  4. Trutnie niezwłocznie po urodzeniu znakujemy flamastrem i wypuszczamy do górnego korpusu (poza izolator). Znakowanie trutni trwa około 2-3 dni. Najlepiej znakować trunie młode, świeżo wygryzione nie podrywają się bowiem jeszcze do lotu.

  5. Po wygryzieniu wszystkich trutni, usuwamy izolator oraz kratę odgrodową lub zmiatamy trutnie na dolny korpus.
Lokalizacja rodzin wychowujących trutnie.

Trutnie, które wypuścimy na wolne loty, będą migrować do innych rodzin. Już po kilku dniach od znakowania, pojawią się w całej pasiece. Zaleca się ustawienie rodzin wychowujących w innym miejscu i skierowanych wylotkiem w inną stronę niż pozostałe rodziny. Nie ograniczy to całkowicie migracji trutni, ale znacznie ją zmniejszy. Wypuszczając trutnie na wolne loty, musimy mieć na uwadze, że część z nich stracimy w wyniku błądzenia, a także przez udane loty kopulacyjne. Stosując tą metodę należy przygotować znacznie więcej trutni niż planujemy użyć do inseminacji.

Wybieranie trutni do zabiegu

Trutnie osiągają dojrzałość płciową w wieku ok. 14 dni. Do 21 dnia życia, jakość ich nasienia jest najwyższa. W tym czasie powinniśmy wykorzystać je do zabiegu sztucznego unasieniania. Trutnie do inseminacji należy wybierać rano lub wieczorem, poza godzinami ich aktywności lotnej. W polskich warunkach klimatycznych do około godziny 8:00 rano gromadzą się na skrajnych plastrach gniazda. W późniejszych godzinach schodzą w kierunku dennicy i na ścianki ula, co utrudnia ich zbieranie.

Przygotowując się do zbierania trutni należy zaplanować ich potrzebną liczbę. Biorąc pod uwagę błędy w wynicowaniu aparatu kopulacyjnego, utratę nasienia poprzez dotknięcie odwłoka trutnia lub inne nieprzewidziane sytuacje powinniśmy przygotować:

  • około 10 trutni na dawkę 8 mikrolitrów
  • około 5 trutni na dawkę 4 mikrolitry

Trutnie zebrane rano, przechowywane w odpowiedni sposób, będą w dobrej kondycji przez cały dzień. Można je zebrać do klateczek ze ściankami z kraty odgrodowej (wymiary ok 10 cm x 5cm) i pozostawić w ulu, wybierając po jednej klatce do zabiegu. W pracowni klatkę z trutniami warto położyć na serwetce nasączonej miodem, aby mogły się samodzielnie żywić.

Transport trutni

W sytuacji gdy, trutnie musimy przetransportować w inne miejsce, konieczna będzie opieka pszczół. W tym celu wykorzystujemy specjalną skrzynkę do transportu trutni. Posiadającą dwie komory, przedzielone siatką. W jednej umieszczone są trutnie, a w drugiej pszczoły z dostępem do pokarmu w postaci ciasta. Ważne jest również zapewnienie dostępu powietrza.

Przy zbieraniu oraz przechowywaniu trutni do zabiegu inseminacji, należy pamiętać o ochronie przed przegrzaniem. Optymalna temperatura przechowywania to 30-35 stopni Celsjusza. Powyżej 35 stopni śmiertelność plemników znacznie wzrasta.

Kurs inseminacji matek pszczelich Insemination course of queen bee

Zapisz się na kurs!

Aby zapisać się na kurs skontaktuj się z nami drogą mailową: biuro@akademia-pszczelarza.pl lub wypełnij formularz zgłoszeniowy na stronie Akademii: FORMULARZ ZGŁOSZENIOWY 

Po dokonaniu zapisu na kurs otrzymasz maila potwierdzającego zapis do grupy mailingowej Kursu Inseminacji — Akademii Pszczelarza.
Sprawdź, czy nie wpadł do skrzynki SPAM!

Zaakceptuj go, aby otrzymywać wszystkie informacje związane z kursem. Poczta elektroniczna to droga, którą najczęściej kontaktujemy się z naszymi kursantami.